Balkan Eco Innovations

Osnovan Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije

U Novom Sadu je osnovan Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije, kao korak ka stvaranju održivije, otpornije i isplativije poljoprivrede u Srbiji.

Osnivači Saveza su Udruženje Eko Inovacija na Balkanu iz Novog Sada, Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Institut za razvoj i inovacije iz Beograda i kompanija GILAB iz Beograda, uz podršku poljoprivrednika koji već primenjuju regenerativne poljoprivredne prakse u svojoj proizvodnji.

Osnovni cilj Saveza je zajedničko rešavanje sistemskih izazova koji zahtevaju saradnju između privrede, nauke, državnih institucija, udruženja poljoprivrednika, nevladinih organizacija i drugih relevantnih učesnika. Savez će težiti da oblikuje i unapredi ovaj cilj kako bi se podstakla primena regenerativnih praksi u poljoprivredi.

Rad Saveza će se ostvarivati kroz povezivanje i zajednički rad svih učesnika koji se direktno bave regenerativnom poljoprivredom u nekoj meri, kao i onih koji indirektno, svojim delovanjem, mogu doprineti da ona bude u većoj meri raširena u Srbiji.

Savez će 12. marta 2024. u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstaviti svoju viziju, ciljeve i aktivnosti svim zainteresovanim stranama. Takođe, na samom događaju biće organizovane panel diskusije sa učesnicima koje će se baviti aktuelnim temama od značaja za čitav sektor regenerativne poljoprivrede i svih njenih učesnika, pokrivajući problematiku gazdinstva, ali i kreiranja tržišta za regenerativne proizvode.

Savez za regenerativnu poljoprivredu je otvoren za sve koji su zainteresovani da postanu partneri Saveza i izražava spremnost za saradnju sa srodnim udruženjima na prostoru Republike Srbije.

Scroll to Top